Theo Francken: “Grootste fout dit weekend op Pukkelpop lag bij organisatie”

Het incident met de Vlaamse vlaggen op Pukkelpop blijft de gemoederen bedaren. In de studio van VTM NIEUWS zei N-VA-kopstuk Theo Francken dat de grootste fout bij de organisatie van Pukkelpop ligt. “Ze verontschuldigen zich nog altijd niet voor het gebruik van het woord collaboratievlag”, klinkt het.

Francken denkt dat Pukkelpop het incident met Anuna De Wever, die ’s nachts op de camping werd belaagd, als een excuus heeft gebruikt om de vlaggen weg te halen. “Ik begrijp dat Pukkelpop zich al langer stoorde aan de vlaggen. Misschien hebben ze een goedkoop excuus gevonden, maar dat slaat nergens op”, zegt hij.

Extreemrechts
Francken begrijpt wel dat de Vlaamse vlag bij sommigen een negatieve connotatie krijgt. “Vlaams Belang, extreemrechts, heeft die vlag voor een stuk geaccapareerd. Een deel van de bevolking denkt daarbij nu dus aan collaboratie, aan vuil en vuig racisme.”

En dat stoort Francken. “N-VA en ik zijn helemaal niet zo. Dat is dus altijd een spanningsveld, maar om dan het kind met het badwater te verdrinken en elke vlag met zwarte klauwen een collaboratievlag te noemen, dat is niet juist.”