Julian Alaphlippe wint tijdrit in Ronde van Frankrijk

Gele trui Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck- Quick-Step) wint tijdrit, voor Geraint Thomas (Wal) en Thomas De Gendt.

 

Gele trui Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) heeft vrijdag de dertiende etappe in de 106e Tour de France gewonnen. In een tijdrit van 27,2 kilometer in Pau was de 27-jarige Fransman 14 seconden sneller dan de Welshman Geraint Thomas. Thomas De Gendt zat lang in de hot seat, maar moest uiteindelijk met een derde plaats, op 36 seconden, vrede nemen.

Wout van Aert, als topfavoriet aan de opdracht gestart, kwam in de slotkilometer zwaar ten val. Hij liep een vleeswond aan het rechterdijbeen op en moest opgeven. Zijn team meldde dat hij bij bewustzijn bleef en volgens een eerste diagnose zou hij geen breuken opgelopen hebben. Bij de tussenpunten zette hij een negende, een twaalfde en een zevende tijd neer.

In de stand heeft Alaphilippe nu 1:26 voor op Thomas, de Tourwinnaar van vorig jaar. De Nederlander Steven Kruijswijk is op 2:12 derde. De Spanjaard Enric Mas (op 2:44) en de Colombiaan Egan Bernal (op 2:52) maken de top vijf compleet. Thibaut Pinot (+3:22), Rigobert Uran (3:54), Nairo Quintana en Adam Yates (beide op 3:55), Jakob Fuglsang (4:29), Richie Porte (4:44), Romain Bardet (5:46) en Mikel Landa (6:00) moeten al veel tijd gaan goedmaken, willen ze nog een gooi gaan doen naar de eindzege. Xandro Meurisse is als twintigste op 6:10 nog altijd beste Belg.

De eerste en meteen ook laatste individuele tijdrit van deze Tour bestond uit twee delen: een pittig beginstuk met heel wat klimwerk en technische afdalingen, gevolgd door een vlakke strook voor de tempobeulen, met helemaal op het einde nog een erg lastig slot. Spek naar de bek van Kasper Asgreen: de jonge Deen van Deceuninck - Quick-Step zette ondanks veel kopwerk in deel één van de Tour de richttijd neer van 35:52. Het zou hem uiteindelijk de achtste plek opleveren.

Halfweg het startveld kwam de Belg in actie waar het meeste naar uitgekeken werd: nationaal tijdritkampioen Van Aert mocht voor het eerst zijn tricolore showen. Een moment waar hij naar uit had gekeken, en Van Aert liet ook aan ieder tussenpunt de snelste tussentijd noteren. Verrassend genoeg deed de iets later gestarte De Gendt daar op zijn beurt telkens nog wat seconden af.

Van Aert raakte in een bocht diep in de finale de hekkens en viel zo letterlijk uit de Tour, De Gendt stoomde door naar een nieuwe toptijd van 35:36 en een plek in de hot seat.

Geen van de schaduwfavorieten kon de tijd van De Gendt verbeteren: Uran, Porte, Pinot en Mas kwamen allemaal in de buurt van De Gendt, maar beten uiteindelijk stuk voor stuk de tanden op zijn tijd. Allemaal hielden ze de achterstand op de uiteindelijke winnende tijd wel beperkt tot binnen de minuut. Voor Bernal, Landa, Quintana, Yates en vooral Bardet was de schade wel groot: 1:30 en meer.

De strijd voor de zege leek een dubbeltje op zijn kant te gaan worden: aan het eerste tussenpunt deden eerst Kruijswijk en uiteindelijk ook Alaphilippe sneller dan iedereen die voor hen was gestart. Thomas volgde vlakbij. Kruijswijk verloor nadien aan tempo, maar was wel één van de winnaars van de dag met de zesde tijd. Alaphilippe op zijn beurt bleek aan ieder tussenpunt iets sneller dan Thomas en was na de sprint bergop op de finish uiteindelijk 14 seconden beter. De Gendt had als derde 0:36 achterstand.

Voor Alaphilippe is het al de twaalfde zege van het seizoen. In deze Tour won hij ook de derde etappe. Vorig jaar was hij ook al goed voor twee ritzeges in de Tour.

Zaterdag wacht de renners een korte, maar zware bergrit: 117,5 kilometer van Tarbes naar de top van de Tourmalet (19 km aan 7,4 %). De Tourmalet is de eerste col buiten categorie in deze Tour. Halfweg koers krijgen de renners de Col du Soulor (11,9 km aan 7,8 %), eerste categorie, te verteren.