Anderson wint marathonwedstrijd op Wimbledon

Kevin Anderson (ATP 8) staat na een slopend duel tussen twee opslagkanonnen in de Wimbledon-finale. De Zuid-Afrikaan rekende in de eerste halve finale af met John Isner (ATP 10). Na zes uur en 35 minuten in vijf ellenlange sets haalde de man van 2m03 het van zijn tegenstrever van 2m08: 7-6 (8/6), 6-7 (5/7), 6-7 (9/11), 6-4 en 26-24. In de finale wacht nummer één Rafael Nadal of Novak Djokovic (ATP 21). 

Nooit schopten beide heren het zo ver op een grandslam. Voor Isner was de derde ronde voor 2018 zijn beste prestatie op het Londense gras, Anderson deed met een vierde ronde al eens beter. Het scenario dat een van de twee een kans zou krijgen om zich te plaatsen voor de finale, speelde zich zelfs niet af in hun stoutste dromen.

Opslag als wapen
Het was dan ook zaak voor de opslagkanonnen om een servicegame af te snoepen van de tegenstander. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk als bij beide tennissers de service het grootste wapen is. Elke set eindigde in een tiebreak.

De fans op Centre Court kregen dan ook een vreemd schouwspel te zien. Niet meteen het tennis waar ze op gehoopt hadden, in een halve finale op Wimbledon. Tot het achtste game in de derde set aanbrak. Anderson slaagde er dan toch in om een opslagspelletje van Isner naar zijn hand te zetten: 5-3. Het wonder was na twee uur en 28 minuten tennis geschied. 

Isner was echter niet van slag. Net op het moment dat de Zuid-Afrikaan mocht serveren voor de set haalde Isner het spelletje binnen. Jawel, we kregen opnieuw een tiebreak. Daarin vergat Anderson het af te maken, na een dubbele fout van de Federer-killer pakte Isner in extremis de derde set: 7-6 (11-9). Een dwaling die de Zuid-Afrikaan duur kwam te staan. 

Vermoeidheid
In set nummer vier regende het dan weer plots breaks. Kevin Anderson wint die set met een goede passeerslag. 

Ace 52
Ook in de vijfde en beslissende set tierden de aces welig. Een breakkans versieren was haast onmogelijk. Tót Anderson een versnelling hoger schakelde en bij een 7-7-stand, jawel, dan toch een breakpunt te pakken had. Isner werkte uiteraard weg met een uitgekookte opslag. De fans waren nog lang niet thuis. 

En we gingen maar door. 7-7 werd 14-14 en werd 17-17. Toen kreeg Anderson twee unieke kansen om toe te slaan, maar met ace nummer 52 wist de Amerikaan de dubbele breakkans te ontmantelen.

26-24
On serve gingen we naar 24-24, maar dan achtte de Zuid-Afrikaan die daarvoor al enkele keren uitliep tot 0-30 zijn moment gekomen. Hij ging dan toch een keer door de opslag van Isner - het publiek werd dolenthousiast. Op de eigen opslag maakte hij de klus af: 26-24 na zes uur en 34 minuten tennis! 

De winnaar speelt zondag tegen nummer één Rafael Nadal of Novak Djokovic (ATP 21). Zij komen nu in actie.