Russisch vliegtuig maakt noodlanding in maïsveld: 55 gewonden

Nabij Moskou is een passagiersvliegtuig met meer dan 230 mensen aan boord deze ochtend na een botsing met vogels in een maïsveld geland. Daarbij zijn volgens de autoriteiten minstens 55 mensen, onder wie meerdere kinderen, gewond geraakt. Niemand is er erg aan toe.

Kort na het opstijgen is omstreeks 05.20 uur Belgische tijd een zwerm meeuwen in de motoren van de Airbus A321 van luchtvaartmaatschappij Ural Airlines geraakt. Dit leidde tot aanzienlijke storingen, waarop de piloten terugvlogen naar de luchthaven Zjoekovski. Kort voor de noodlanding in het maïsveld, zonder uitgeklapte wielen, zijn de motoren uitgeschakeld, zeggen de autoriteiten.

Er was generlei brand, aldus de luchtvaartautoriteit. Alle inzittenden werden via kleinere noodglijbanen geëvacueerd. Op foto's en video's is te zien hoe het toestel in een maïsveld op goed een kilometer van de landingsbaan staat.

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de piloten juist gehandeld. Zij hebben precies gedaan wat hen was aangeleerd, zei een woordvoerder aan Interfax. Een speciale commissie zal een onderzoek instellen. 

Het vliegtuig wilde van Moskou naar Simferopol op het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim vliegen. Aan boord waren 226 passagiers en 7 bemanningsleden.