Dossier President Trump

Democraten en Republikeinen maken brandhout van Trumps optreden in Helsinki

Er volgt een golf van verontwaardigde reacties na de uitlatingen van de Amerikaanse president Trump over zijn Russische ambtsgenoot Poetin, nadat die fors ontkende dat Rusland enige inmenging had in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. "Ik geloof Poetin als hij zegt dat ze er niets mee te maken hadden", klonk het.

Enkele Amerikaanse congresleden, senatoren en zelfs de voormalige directeur van de CIA noemen het vertrouwen van Trump in Poetin 'imbeciel'. "Donald Trumps optreden op de persconferentie past volledig in het plaatje 'grote criminele feiten en misdragingen'. Het was niet minder dan hoogverraad", schrijft voormalig CIA-directeur John O. Brennan. "Niet alleen waren zijn commentaren idioot, hij zit gewoon volledig in de zak van Poetin. Republikeinse patriotten: waar zijn jullie???"

(Meer onder de tweet)

De Republikeinse senator John McCain noemt de houding van Trump 'schandelijk'. "De persconferentie van vandaag in Helsinki was een van de meest schandelijke optredens van een Amerikaanse president", schrijft hij. "De schade die de naïviteit, het egoïsme, het verkeerd vermoeden van gelijkheid en de sympathie voor autocratie heeft toegebracht, is moeilijk in te schatten. Maar het is wel duidelijk dat de top in Helsinki een tragische vergissing was."

(Meer onder de tweet)

"Hallo, ik weet dat je in mijn huis hebt ingebroken, dingen hebt gestolen en heel wat rommel hebt achtergelaten, maar ik hoop dat we toch samen kunnen werken aan de beveiliging van mijn huis. Dat zei nog niemand, nooit!", klinkt het bij het democratische congreslid Eric Swalwell.

(Meer onder de tweet)

De gouverneur van Virginia, Mark Warner, verwoordt het als volgt: "Dat de president de kant kiest van Poetin en daarmee zijn eigen inlichtingendiensten voorbijgaat en de Verenigde Staten de schuld geeft van de Russische aanval op onze democratie, is een echte schande."

Meer weten: Poetin en Trump willen vrede en stabiliteit