Boy Scouts in VS gaan ook meisjes toelaten

De Boy Scouts of America gaan ook meisjes toelaten in hun jeugdbeweging. Dat zegt de organisatie in een persmededeling. “De historische beslissing komt er na jaren van verzoeken van families en meisjes”, klinkt het.

Vanaf volgend jaar zullen meisjes worden toegelaten in de jongste leeftijdsgroepen, de zogeheten ‘Cub Scouts’. Lokale scoutsgroepen mogen kiezen of ze starten met meisjesgroepen of een uitsluitend mannelijke groep blijven. De leden blijven wel strikt gescheiden per geslacht.

Vanaf 2019 zullen ook oudere meisjes worden toegelaten in nieuwe programma’s. Uiteindelijk zullen zij zelfs de rang van ‘Eagle Scout’ kunnen krijgen, de hoogste titel binnen de Boy Scouts of America.

Diversiteit
Met het toelaten van meisjes wil de Amerikaanse scoutsbeweging een antwoord bieden op de toenemende diversiteit. “Families zijn vandaag drukker in de weer en meer divers dan ooit tevoren. De meeste gezinnen zijn tweeverdieners en er zijn meer alleenstaande ouders, wat programma’s die het hele gezin dienen, aantrekkelijker maakt”, klinkt het. “Daarnaast zijn er veel groepen die momenteel te weinig bedeeld worden, zoals Latijns-Amerikaanse en Aziatische gemeenschappen.”

Kritiek
Hoewel de beslissing grotendeels positief onthaald wordt zijn er ook kritische stemmen te horen. Donald Trump Jr. vroeg zich op Twitter af waarom dit nodig was. “Gek, ik dacht dat daar de Girl Scouts voor was?”

Girl Scouts
Die Girl Scouts of America zijn waarschijnlijk niet al te blij met de beslissing. Bij eerdere geruchten zei de meisjesscoutsbeweging dat hun mannelijke tegenhanger zich beter zou focussen op de 90 procent jongens die niet deelnemen dan op meisjes. Volgens hun voorzitster willen de Boy Scouts enkel hun dalende ledenaantal tegengaan door zich op meisjes te richten.

Homoleiders
De Boy Scouts proberen de laatste jaren steeds meer te moderniseren. Twee jaar geleden hief de organisatie het decennialange verbod op homoseksuele scoutsleiders op nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof het homohuwelijk wettelijk verklaarde. Een paar jaar eerder lieten de Boy Scouts al homoseksuele leden toe.