Zware hinder voor scheepvaartverkeer door staking

In de haven van Antwerpen is de scheepvaart vanochtend zwaar verstoord door acties van de socialistische vakbond ACOD en de christelijke vakbond ACV. Drie kwart van het scheepvaartverkeer ligt stil, de totale vertraging loopt op tot 500 uren.

De zeeloodsen legden gisteravond het werk al neer omdat Vlaams minister Liesbeth Homans het statuut van ambtenaren wil veranderen. In de loop van de nacht en vanochtend sloten alle andere loodsen en bijhorende diensten zich bij hen aan. Op de Vlaamse waterwegen worden een achttal sluizen geblokkeerd, in de eerste plaats op het hele Albertkanaal.

Vijftig schepen liggen stil
In de haven van Antwerpen is de actie hard voelbaar. In totaal liggen er vijftig grote schepen stil, ze kunnen de haven niet binnen of buiten. Goed voor al vijfhonderd uren vertraging. "Drie kwart van het scheepvaartverkeer wordt geloodst door Belgische loodsen, die trafiek is volledig geblokkeerd. De schepen die door Nederlandse loodsen begeleid worden, varen nog wel, maar ook die trafiek zal stilvallen wanneer er geen plaats meer is om aan te leggen", zegt Nathalie Van Impe van het Havenbedrijf.