Twee schepen botsen in Herentals, één ervan zinkt

Op het Albertkanaal is het vanmorgen ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier tot een frontale aanvaring gekomen tussen twee binnenschepen, waarvan er na afloop één gezonken is. Dat zegt De Vlaamse Waterweg. Het scheepvaartverkeer zal later op de avond worden hervat door het beurtelings en onder begeleiding van dijkwachters door te laten naast de plaats van het ongeval.

De berging van het schip is allicht pas iets voor volgende week, nadat de verzekeringsmaatschappijen hun werk hebben gedaan. Er moeten ook waterstalen worden genomen omdat het gezonken schip geladen was met kunstmest. Alle opvarenden zijn wel veilig aan land geraakt.

"Het gezonken schip was zowat zestig meter lang en ligt nu dwars in het kanaal, waardoor er geen scheepvaart mogelijk is", zegt Liliane Stinissen, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. "Het schip waarmee het in aanvaring is gekomen, een duwbak, is niet gezonken maar ligt wel eveneens nog ter plaatse.”

De precieze impact voor het scheepvaartverkeer is volgens De Vlaamse Waterweg eveneens onduidelijk. Er varen gemiddeld zowat honderd schepen per dag door de sluizen van het Albertkanaal. Afhankelijk van de grootte en waar ze zich bevonden, kunnen sommige schepen misschien omvaren langs de Kempische kanalen, maar de hinder is sowieso erg groot.