Scouts start nieuw jaar met succes: soms zelfs wachtlijsten

Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt zich op voor de start van het nieuwe scoutsjaar. En dat doen ze met zo veel succes dat er hier en daar wachtlijsten zijn omdat scoutsgroepen te groot worden. Elk jaar komen er tussen de 1.000 en 3.000 nieuwe leden bij in Vlaanderen. Dat zijn er te veel, want de groepen streven naar zes leden per leider.

“Bij ons zijn er een dertigtal kapoenen (de jongste groep) ingeschreven en er staan er nog eens dertig op de wachtlijst”, vertelt Milan Demol van Scouts en Gidsen Sint-Amandsberg. “We willen klein en gezellig blijven. Dertig is echt het maximum, anders is het niet meer overzichtelijk. Ons lokaal is er ook niet op gebouwd.”

82.000 scouts
De scouts van Sint-Amandsberg is lang niet de enige scoutsgroep die met een wachtlijst werkt. De Scouts en Gidsen zijn in heel Vlaanderen immens populair: 82.000 leden, verdeeld over 500 groepen. Bij een twintigtal van die groepen is er een wachtlijst. “We kunnen niet anders dan lokaal met een tijdelijke wachtlijst werken”, klinkt het. Als de groepen te groot worden, is het voor niemand leuk, niet voor de leden en niet voor de leiders.

“Wij streven ernaar om zes leden per leider te hebben”, zegt Anton Smagghe, verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Groepen die denken dat ze niet de draagkracht hebben om meer leden aan te nemen, die maken een goeie keuze om niet per se groter en groter te worden. De kwaliteit blijft belangrijk en ook de zorg voor de leden willen we blijven garanderen.”

Minder is meer
Het nieuwe jaarthema van de scouts is dit jaar ‘Minder is Meer’. Daarmee wil ze haar leden en leiding een ecologische bril opzetten. “Kiezen voor minder afval en minder verspilling draagt bij aan meer kwaliteit in het leven en ons milieu”, klinkt het.

KSA
VTM NIEUWS belde rond om te horen hoe het bij andere jeugdbewegingen zit. We konden niet overal cijfers krijgen, maar bij de KSA bijvoorbeeld zijn er geen wachtlijsten. Heel lokaal kan het wel eens voorvallen, maar daar is het nog niet zo’n groot probleem als bij de scouts.