Proximus bevestigt herstructurering, bonden dienen stakingsaanzegging in

Voor Dominique Leroy, de CEO van Proximus, moet de aangekondigde herstructurering de toekomst van het bedrijf veiligstellen. "We begrijpen dat al deze veranderingen voor enige onzekerheid in onze teams zullen zorgen, maar het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze", zo wordt ze geciteerd in een persbericht van het telecombedrijf. De vakbonden hebben ondertussen een stakingsaanzegging ingediend "om werknemers die emotioneel reageren, in te dekken". De vakbonden roepen niet op om het werk neer te leggen, maar begrijpen naar verluidt wel als mensen dat zouden doen. Volg hier een extra VTM NIEUWS.

Proximus bevestigde dat er de komende drie jaar 1.900 banen op het spel staan, naast 1.250 geplande aanwervingen. "We willen de transformatie van Proximus versnellen om de uitdagingen van de toenemende digitale wereld aan te kunnen en de toekomst van het bedrijf veilig te stellen", zegt Leroy daarover.

De topvrouw voegt er nog aan toe dat Proximus een traditie van sociale dialoog heeft en dat ze rekent op de sociale partners "om snel constructieve discussies aan te gaan". Samen met de vakbonden, die donderdagochtend werden ingelicht, wil het bedrijf bekijken hoe de besparingsdoelstellingen "op de meest sociaal aanvaardbare manier" kunnen worden bereikt. Het bedrijf streeft naar een bijkomende bruto besparing van 240 miljoen euro tegen 2022. 

Stakingsaanzegging
De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. Dat doen ze niet met de oproep om het werk neer te leggen, maar wel om "werknemers die emotioneel reageren, in te dekken". "We roepen niet op tot staken, maar wanneer er emotionele reacties zouden komen van werknemers, dan zijn zij ingedekt", aldus Ben Coremans van ACV-Transcom na afloop van het bijzonder paritair comité vanochtend. Volgens de christelijke vakbond ACV hebben werknemers in verschillende callcentra van Proximus het werk al spontaan neergelegd.

De vakbonden hebben van de directie van Proximus geen engagementen gekregen dat het niét tot naakte ontslagen zal komen. "We hebben wel de belofte gekregen dat het sociaal overleg gerespecteerd zal worden", aldus Linda Herremans van VSOA. De bonden zeggen zwaar geschokt te zijn door het aangekondigde banenverlies. "We staan nu voor formeel overleg. Voor de werknemers zijn het heel moeilijke dagen. Zij zijn in het verleden steeds meegegaan in veranderingen. De manier waarop dit nu gebeurd is, getuigt dan ook van weinig respect", aldus Coremans. Ook Herremans hekelt de manier waarop informatie over de herstructurering bekendgeraakt is de voorbije dagen. "Er is een lek geweest. Dat betreuren wij en dat betreurt de directie, die zich ervoor verontschuldigd heeft. Onze prioriteit is nu om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te vermijden."

Meer over Proximus: