"Online aanzetten tot zelfdoding bestraffen"

Het federaal parket onderzoekt 27 dossiers rond het dodelijke internetspel ‘Blue Whale Challenge’. Het begint met onschuldige uitdagingen, maar bij de allerlaatste opdracht worden ze aangespoord om zelfmoord te plegen. Experts pleiten ervoor om het online aanzetten tot zelfdoding strafbaar te maken. “Ik ben ervan geschrokken”, zegt David Hublé in de kranten van Mediahuis.

De studie van een aantal dossiers over cyberpesten laat zien dat het veel verder gaat dan onschuldige verwensingen. Ze gaan soms zelfs tot het bevel om zelfdoding te plegen.

"De online gesprekken tussen pesters en slachtoffers zijn vaak echt enorm grof. Het is duidelijk dat er in veel gevallen écht wordt aangezet tot zelfdoding", zegt Hublé, die een van de dossiers onderzocht in het kader van zijn masterproef.

Onrustwekkend
Het aantal jongeren dat uit het leven stapte door online pesterijen is in binnen- en buitenland de laatste jaren onrustwekkend, zegt de onderzoeker. In ons wetboek bestaat echter geen letterlijke omschrijving van cyberpesten. “Niet in de strafwet, niet in het burgerlijk recht. Nergens”, zegt Hublé.

Daarom vindt hij dat het aanzetten tot zelfdoding tijdens cyberpesten dringend aangepakt moet worden. “In andere landen zoals Frankrijk en Nederland is dat al het geval. Waarom niet hier?”, klinkt het.

Federaal parket
Hublé krijgt bijval van het federaal parket. “Wij zouden geen heksenjacht voeren, maar indien aanzetten tot zelfdoding strafbaar wordt gemaakt, kunnen wij beter op zoek gaan naar mensen die dat systematisch doen. Het zou makkelijker worden om hen te vervolgen”, zegt woordvoerder Erik Van der Sijpt.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website van de Zelfmoordlijn.