Leeuwin Rani kon ontsnappen door fout verzorgster

Leeuwin Rani is door een menselijke fout kunnen ontsnappen, dat bevestigt het interne onderzoek bij Zoo Planckendael. Een verzorgster heeft per ongeluk de deuren van het leeuwenverblijf open laten staan, waardoor de leeuwin simpelweg naar buiten kon glippen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis en wordt bevestigd door het park. De medewerker krijgt een sanctie.

Uit het onderzoek blijkt dat de verzorgster alleen aan het werk was in het gebouw en ze de sasdeuren van het verblijf uit verstrooidheid liet openstaan. De verzorger zal niet worden ontslagen, maar er volgen wel sancties, zo zegt woordvoerster Ilse Segers. Wat die sancties zullen inhouden, wordt nog besproken. 

“Ook zij is aangedaan door de feiten en het is niet de bedoeling dat we haar onder de bus gaan gooien,” licht Segers toe. “Intern gaan we wel bekijken welk gevolg eraan kan worden gegeven. Dat kan gaan van een waarschuwing tot het volgen van een cursus.”

De dierentuin is wel in orde met alle veiligheidsvoorschriften en volgde de crisisprocedure naar behoren op, wordt verder geconcludeerd. 

Betere beveiliging
Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, zal de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) een half miljoen investeren om de verblijven van gevaarlijke dieren als olifanten, mensapen en roofdieren beter te beveiligen. 

Zo wordt onder meer het zogeheten ‘Lock Out Tag Out’-systeem (LOTO, red.) sneller geïnstalleerd, een systeem dat al in gebruik is in de Zoo Antwerpen. “Het LOTO-systeem maakt het onmogelijk om in een verblijf een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat. Op deze manier wordt de menselijke factor tot een minimum gereduceerd”, besluit Segers. 

Doodgeschoten
De tweejarige Rani werd op 21 juni doodgeschoten in Zoo Planckendael, nadat ze kon ontsnappen uit het leeuwenverblijf. Volgens de directeur van de zoo, Dries Herpoelaert, werd eerst drie uur lang geprobeerd om de leeuw te verdoven. Pas wanneer de leeuw een treinstel benaderde waar een viertal bezoekers zich hadden verstopt, besliste een politieagent van het snelle responsteam om het dier dood te schieten.

Bekijk ook: