Kwart Vlamingen wil geen moslim als buur

Vier op de tien Vlamingen van Turkse afkomst vinden dat hun geloof voorgaat op de Belgische wetten. Een kwart van de Vlamingen zegt niet naast een moslim te willen wonen. Dat zijn twee conclusies van een groot integratierapport van de Vlaamse overheid, dat werd uitgevoerd door Vlaams minister van Integratie Liesbeth Homans (N-VA). Daarin werden ruim 4.500 Vlamingen en Brusselaars tussen 15 en 85 jaar bevraagd om een beeld te schetsen van de veelkleurige Vlaming.

Voor de ‘Samenleving en diversiteit’-studie koos Homans niet zomaar wat Vlamingen en Brusselaars. De deelnemers komen uit herkomstlanden met de meeste personen in Vlaanderen. Dat zijn vooral Turken, Marokkanen, Roemenen, Polen en Congolezen. Het gaat zowel om mensen met een andere of dubbele nationaliteit, als om mensen waarvan de ouder een vreemde nationaliteit heeft.

Buren
Een vierde van de autochtone Belgen wil geen moslims als buren. Ook Polen zijn het daarmee eens, bij hen loopt het cijfer zelfs op tot veertig procent. Met de joodse gemeenschap heeft men minder problemen, maar toch ziet een vierde van de Turken het niet zitten om joden als buren te hebben.

Gendergelijkheid
Vooral bij de allochtone gemeenschap blijft men voorstander van het klassieke rollenpatroon. 28 procent van de Turken en 21 procent van de Marokkanen vinden dat, wanneer er kinderen zijn, de vrouw beter thuisblijft om voor hen te zorgen.

Bij de autochtone Belgen vindt 14 procent dat de man voor het gezinsinkomen moet zorgen. Bij de andere gemeenschappen ligt dat cijfer veel hoger. 39 procent van de Turken, 48 procent van de Marokkanen, 38 procent van de Roemenen, 37 procent van de Polen en 39 procent van de Congolezen is het wél eens met de stelling.

Racisme
Vooral Congolezen worden geconfronteerd met negatieve ervaringen in het openbaar. 27 procent van hen heeft het al meegemaakt dat iemand hen bewust vermeed, door bijvoorbeeld niet naast hen te gaan zitten op de bus.

Holebi’s
31 procent van de Turken en 28 procent van de Congolezen vinden niet dat homoseksuele mannen een normaal leven mogen leiden. De autochtone Belg, Roemenen en Polen hebben er geen problemen mee als hun kind holebi is, maar bij Turken en Marokkanen leidt dat tot meer problemen.

Nederlands
Polen en Roemenen spreken doorgaans geen Nederlands thuis. Bij Turken en Marokkanen is dat wel zo. 90 procent van de Marokkaanse kinderen spreekt onderling Nederlands met elkaar.

Geloof
Opvallend is dat 39 procent van de Turken vindt dat de regels hun geloof boven de Belgische wet staan. Bij de Marokkanen is dat 23 procent.

Politie
Hoewel 71 procent van de Roemenen en 60 procent van de Polen vinden dat de politie iedereen met evenveel respect behandelt, is de rest van de bevraagden het daar niet eens mee. Ook autochtone Vlamingen vinden dat dat beter kan.

Gelukkig leven
Algemeen gezien willen de allochtone gemeenschappen meer contact met de rest van de Vlamingen. Ze voelen thuis in ons land, en worden gewaardeerd door hun collega’s.

Zowat iedereen leidt een gelukkig leven. De Roemenen (89 procent) zijn het meest tevreden met hun leven.