Kritiek na dood Rani doet dierenverzorgers pijn

Een dierenverzorgster van Planckendael gaat op Facebook in op de volkswoede die is ontstaan nadat leeuwin Rani gisteren in de dierentuin werd doodgeschoten. Veronique van den Hurk reageert op de vele verbolgen dierenvrienden die “hun oordeel klaar hebben en het nodig vinden hun gal te spuwen” en wil een en ander rechtzetten.

“De dood van deze prachtige leeuwin is een tragische gebeurtenis, die helaas in dit geval niet vermeden kon worden”, zo schrijft ze op Facebook. 

(Meer onder de Facebookpost)

Veronique betreurt het dat er mensen zijn die zeggen dat Planckendael op geld belust is en dat de verzorgers een fout verweten wordt. ”Stel dat het park enkel op geld belust was, zou men dan de voorbije weken de keuze gemaakt hebben om DE trekpleister van het park, de olifantentempel, 2 weken lang dicht te houden om de dieren de kans te geven te rouwen en terug een kuddesamenstelling te vinden?”, zucht ze, verwijzend naar de recente jammerlijke overlijdens bij de olifantengroep van het park. “Zouden ze er dan echt voor kiezen om deze hele heisa te moeten doorstaan? Alsof dit het bedrijf geen geld kost.”

Verdoven van wilde dieren
Over de heisa rond de mislukte verdovingspogingen en de uiteindelijke keuze om het dier dodelijk te treffen, zegt ze: “Mensen lezen in de media dat er 2 verdovingspogingen geweest zijn en nadien geschoten is, en trekken hier conclusies uit. Sommige lijken te denken dat de verdovingen “mis” waren en de kogel wel meteen raak. Verdiep jullie in het verdoven van wilde dieren, wat adrenaline met zo’n dier doet, en met de werking van een verdoving en de omstandigheden waarin. Ja, in Afrika worden ook vaak dieren verdoofd waarbij dit wel lukt, maar dat zijn dieren die men onnoemelijk ver kan blijven volgen met helikopters of trucks, omstandigheden waarbij er geen mensen in gevaar komen.”

Ook bioloog Niels Luyten van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, waar leeuwen en luipaarden leven, zei gisteren al dat het niet altijd meer mogelijk is om een wild dier zoals een leeuw nog voldoende te verdoven. “Een leeuwin is geen schoothondje”, stelde hij. “Als zo’n dier in paniek is omdat het in onbekend gebied terechtkomt, gaat dat lichaam enorm veel adrenaline aanmaken. Daar kan de verdoving soms niet meer tegenop. Dat is pure chemie.” 

Te hoge dosis
Volgens Veronique was het resultaat van tóch doorgaan met verdovingspogingen overigens vermoedelijk even tragisch geëindigd. “Als men nog meer verdoving had ingespoten, had de dosis hoogstwaarschijnlijk fataal geweest. En het jammerlijke resultaat had hetzelfde gebleven.”

“Stel dat men in Planckendael ervoor gekozen had de leeuwin nog langer te laten rondlopen, waren er mensen én andere dieren in het park in gevaar geweest, hoe hadden de meningen dan geweest?”, vraagt Veronique zich af. 

En de dierenverzorgster gaat ook nog in op het feit dat de ontsnapping van de leeuwin vermoedelijk het gevolg was van een fout van een medewerker. “Stel dat er effectief een menselijke fout gebeurd is, zijn er dan geen mensen onder jullie die wel eens een fout begaan op het werk? Die fouten hebben dan minder grote gevolgen als deze, maar het is en blijft wel een menselijk iets.”

“Ik blijf dit met hart en ziel doen”
“Ik heb het geluk voor een prachtig bedrijf te mogen werken, dat helaas de laatste weken al enorme tegenslagen heeft moeten verwerken. Ik blijf dit ook met hart en ziel doen en hoop dat mensen gaan beseffen dat dit voor de aanwezige verzorgers ook een enorme last is om te dragen”, besluit ze. “Overigens nemen we helaas zelf geen beslissingen in zulke situaties en de veiligheid van mensen primeert in dit geval”, klinkt het nog. 

“Iedereen zal en mag hierover zijn verdere mening hebben, maar laat ons niet allemaal als schapen de menigte volgen en denk goed na over hoe moeilijk dergelijke situaties zijn voor een bedrijf, verzorgers én bezoekers.”

Bekijk ook: