Helaas, kinderen, geen schommel en zandbak deze week: tuin half afgesloten wegens geluidsoverlast

De schommel en de zandbak van kinderopvang Buitenbeentje in het West-Vlaamse Langemark zijn afgesloten en vanaf vandaag verboden terrein voor meer dan zestig kinderen. Oorzaak: één koppel dat al jarenlang klaagt over geluidshinder. “We testen nu uit of de speeltuin verplaatsen zin heeft”, klinkt het bij de gemeente.

“Voor dat soort mensen zal het nooit rustig genoeg zijn”, waarschuwt vrederechter Lode Vrancken. De helft van de speelplaats van het Buitenbeentje is vanaf vandaag verboden terrein, tot grote spijt van de kinderen en de medewerkers van de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang.

Het is al de zoveelste tegemoetkoming van de gemeente aan één klagend koppel zeventigers dat sinds het optrekken van het nieuwe gebouw in 2011 brieven stuurt over geluidshinder en met gerechtelijke stappen dreigt. Zo klaagden ze eerst over het tikkende lawaai van fietsende kinderen over de nieuwe regendeksels op de speelplaats.

De gemeente liet daarop alle regendeksels van een dempend rubberlaagje voorzien. Daarna volgde een brief over een gebrek aan nachtrust door de spelende kinderen waarna beslist werd om pas vanaf 8 uur ‘s ochtends kinderen toe te laten om buiten te spelen.

Nu is er overdag te veel overlast ‘omdat het geluid van de kinderen te fel weergalmt tussen de gebouwen’ en wordt de verplaatsing van de speeltuin gevraagd omdat die te dicht bij de woning van de klagers ligt.

De medewerkers van Buitenbeentje betreuren de nieuwe klachten. “Wij vinden het jammer dat alles zo moet gaan. Wij willen dat onze kinderen met een gerust hart buiten kunnen spelen. Kinderen die spelen overdag, dat kan je geen geluidsoverlast noemen. We vinden dat die buur te ver gaat. De kinderen mogen niet buiten spelen voor 8 uur, voor de buur zijn nachtrust.

Daar houden wij ons aan, maar nu dit weer. Die buur wil ons hier weg en dreigt met gerechtelijke stappen. Waar moeten al die mensen dan naartoe met hun kinderen”, zuchten de medewerkers.