Gezinsdrama Wijnegem: Dader had geen toestemming om dienstwapen mee te nemen

Bij een schietpartij in het Antwerpse Wijnegem zijn vannacht vier doden gevallen. Een man, een Antwerpse politieagent (50), bracht eerst zijn twee kinderen (9 en 11) om en vermoordde daarna zijn vrouw (40) in haar café. Hij probeerde nadien zelf uit het leven te stappen en is ondertussen aan zijn verwondingen overleden. De man gebruikte vermoedelijk zijn dienstwapen, maar had geen toestemming om dat mee naar huis te nemen.

Het gezinsdrama speelde zich af in café ’t Dorp aan de Wijnegemse Merksemsebaan en zou ontstaan zijn na een geëscaleerde ruzie tussen het koppel. Peter P. was eerst zijn dienstwapen gaan halen op het politiekantoor. Daarna reed hij naar huis om zijn 9-jarige zoon en 11-jarige dochter te doden, waarna hij terugkeerde naar het café om ook zijn vrouw, die het café uitbaatte, om het leven te brengen. P. wilde daarna zelf uit het leven stappen. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Politie, labo en parket kwamen woensdagnacht ter plaatse voor het onderzoek.

P. was jarenlang rechercheur bij de lokale politie Antwerpen. Vorig jaar werd hij na interne problemen overgeplaatst naar de centrale diensten op het hoofdbureau aan de Noorderlaan. De man had nog een kind uit een eerdere relatie.

Dienstwapen
De 50-jarige politieagent had geen toestemming om zijn dienstwapen mee naar huis te nemen. Dat zegt zijn korps, de lokale politie van Antwerpen. Het gerechtelijk onderzoek naar de feiten moet nog uitwijzen of de man effectief zijn dienstwapen heeft gebruikt. Het parket vermoedt van wel.

Agenten van de Antwerpse politie hebben niet automatisch de toelating om hun dienstwapen mee naar huis te nemen, stelt het korps donderdag. "Je moet daarvoor groen licht krijgen van zowel de korpspsycholoog, de dienst Intern Toezicht als de mensen van de wapenopleiding", zegt woordvoerder Willem Migom. "Vervolgens is het de korpschef die beslist. Wie zonder toestemming zijn dienstwapen mee naar huis neemt, riskeert een tuchtprocedure."

Een waterdichte controle op wie al dan niet zijn dienstwapen mee naar huis neemt, blijkt er echter niet te zijn. "Dat is niet evident, aangezien de grote versnippering op het vlak van diensturen en shiften dat erg complex maakt", stelt Migom. "Dat is echter niet alleen bij de Antwerpse politie het geval."

Of er na het drama in Wijnegem extra veiligheidsmaatregelen komen bij de Antwerpse politie is nog niet duidelijk. "Het onderzoek moet eerst uitwijzen wat er precies is gebeurd en of het effectief zijn dienstwapen was dat werd gebruikt", klinkt het.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Foto: Marc De Roeck - HLN