GAIA over dode leeuw: "Cowboymentaliteit bij politie"

Dierenrechtenorganisatie GAIA plaatst vraagtekens bij het doden van de ontsnapte leeuw in dierenpark Planckendael. GAIA wil een onafhankelijk onderzoek over de reden waarom dit is kunnen gebeuren en vraagt zich af wie hiervoor verantwoordelijk is. 

Het zou de politie zijn die belist heeft om het dier dood te schieten. GAIA vraagt zich bijgevolg af waarom er niet meer pogingen zijn ondernomen om het dier te kalmeren en doeltreffend te verdoven. "Aangezien volgens het dierenpark de bezoekers in veiligheid gebracht waren, was er geen enkel veiligheidsrisico", klinkt het.

"Cowboypolitie"
“Heeft de politie hier blijk gegeven van een cowboymentaliteit of heeft Planckendael geen noodplan om dergelijke omstandigheden te voorkomen dat een ontsnapt dier er het leven bij inschiet?”, vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zich af.

"Knoeiers aan het werk"
“Het is al vaker gebeurd dat politiemensen wel weten hoe gepast te reageren op situaties met mensen, maar als het over dieren gaat, grijpen ze al te snel naar de grove middelen. Ik heb er al meermaals voor gepleit dat politiemensen via een specifieke opleiding gepast leren omgaan met dergelijke situaties in plaats van uit gemakzucht het dier neer te knallen. Hoe dan heb ik de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest."

Lees ook: