Einde tententekort jeugdbewegingen?

Er komt mogelijk een einde aan het jaarlijks weerkerende fenomeen van het tententekort voor jeugdbewegingen die op kamp gaan. De Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) kan de stock in juni aanvullen en er is voorlopig sprake van een kwart minder weigeringen bij de uitleendienst. Dat zegt Vlaams parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) op basis van gegevens die ze heeft opgevraagd bij minister van Jeugd Sven Gatz.

Het is een bijna jaarlijks weerkerend fenomeen. Jeugdverenigingen maken zich zorgen over het gebrek aan beschikbare tenten om op kamp te gaan. Dat komt dan vooral omdat aanvragen bij de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) geweigerd worden omdat de stock van de dienst is uitgeput. Vaak kunnen die jeugdbewegingen dan wel 'gedepanneerd' worden door Defensie of door een bevriende jeugdbeweging. 

149 nieuwe tenten
Nu komt er mogelijk een einde aan het terugkerende tententekort. De uitleendienst krijgt er in juni namelijk 149 nieuwe tenten bij. Bovendien zijn voorlopig minder weigeringen dan vorig jaar.

Daling aantal weigeringen
"Het is nog vroeg om al definitieve conclusies te trekken", zegt N-VA-parlementslid Miranda Van Eetvelde, "maar we kunnen wel al een daling van het aantal weigeringen tegenover vorig jaar vaststellen. Eind maart 2016 waren er 1.066 aanvragen en 177 volledige weigeringen. Eind maart 2017 waren er 1.030 aanvragen maar ook maar 136 volledige weigeringen. Dat is een daling met 25 procent."

Ledenaantallen stijgen
De N-VA-politica voegt er wel aan toe dat men niet op de lauweren mag gaan rusten. "In de toekomst zullen de inspanningen nog versterkt moeten worden want de ledenaantallen van de jeugdbewegingen blijven in stijgende lijn". Minister Gatz investeert al enkele jaren op rij in de aankoop van tenten. Een goede zaak, vindt Van Eetvelde. "We moeten er voor zorgen dat de stock van de huidige tenten minstens op peil gehouden wordt."